Haluamme tarjota asiakkaillemme ainutlaatuisen ja henkilökohtaisen palvelukokemuksen. Siksi tarjoamme esimerkiksi Värisuunnittelua maksutta, jotta Sinä saisit parhaan mahdollisen lopputuloksen omaan kohteeseesi!

Voit kerätä ideoita valmiiksi ja käydään ne yhdessä läpi, autamme löytämään halutun lopputuloksen.


Keräämme tänne myös kaikenlaisia vinkkejä joita tulee vastaan matkan varrella!


Hautakiven kultauksen korjaukseen löytyy valikoimistamme kaksi eri tapaa.

Puhdista kirjaimet hyvin käyttäen esim Liberonin Huonekalujen puhdistusainetta, pientä messinkiharjaa ja puhdistusliinaa. Sivele kirjaimet pienellä siveltimellä ohuelti kahteen kertaan Liberon Kultamaalilla, sävy Trianon tumma keltakulta. Maalauksen voi suorittaa hyvällä ilmalla paikan päällä.

Puhdista kuten edellä, sekoita 2-komponenttiliimaa tarvittava määrä ja sivele kirjaimen/numeron pohja ohuelti liimalla. Levitä liimalle kultapulveria joka on tarkoitettu kultamaalin pigmentiksi. Tee yksi kirjain kerrallaan.

Puu harmaantuu ja nukkaantuu itsestään vuosien saatossa uv-säteilyn ja ilmastorasitusten johdosta. Harmaantuminen vaikuttaa lähinnä puun pintaan, eikä se ole itsessään merkki lahoamisesta tai puun
vaurioitumisesta.

Tuoreen, käsittelemättömän puun väri voidaan joskus kokea esteettisenä haittana esimerkiksi paikkauksissa. Myös puupinnan kirjavuus, kun harmaantuminen on vasta alulla, voidaan kokea häiritseväksi. Luonnollista harmaantumista voi jouduttaa rautavihtrilli- eli rautasulfaattikäsittelyllä.

Rautasulfaatti on yleinen, mutta usein myös väärinymärretty tuote. Käsittelyllä saatava väri muodostuu yhteisvaikutuksessa säärasitusten kanssa. Esimerkiksi räysteäiden alla tai suojaisilla seinäpinnoilla harmaantuminen on vähäisempää. Liian voimakas rautasulfaattiliuos antaa tummanharmaan, lähes vihertävän sävyn, liian vähäinen määrä taas ei muuta sävyä juuri lainkaan. Rautasulfaattikäsittely vaikuttaa eri puulajieihin ja -laatuihin eri tavoin. Jotkut harmaantuvat voimakkaammin, ja toiset hyvin vähän. Rautasulfaattikäsittelyllä muodostuvan harmaantumisen lopputulos on siis yleensä melkeinpä arpapeliä.

Huomioitavia seikkoja:

Rautasulfaatti ei ole väriaine, vaan se jouduttaa puun luonnollista harmaantumista. Rautasulfaattikäsittelyä voidaan käyttää vain ulkona olevien puupintojen käsittelyyn. Rautasulfaattikäsittelyä ei voi tehdä aiemmin maalatulle, öljytylle, kyllästetylle tai painekyllästetylle puupinnalle. Rautasulfaattikäsittely voidaan tehdä vain käsittelemättömälle, puhtaalle puulle.

Hangon väri Oy:n ohje:

10 litraan kuumaa vettä sekoitetaan 2 kg rautasulfaattia. Käsittely tehdään ruunsaalla liuoksella niin että puu kastuu ja aine imeytyy puuhun. Kestää muutaman tunnin ennen kuin pinta tummenee, ja lopullinen sävy saavutetaan vasta kahden-kolmen kuukauden päästä. Auringon valo edesauttaa tummenemista.

On syytä tehdä koekäsittely hyvissä ajoin (muutama kuukausi ennen), sillä lopputulos vaihtelee mm. puun laadusta sekä varastointiajasta. Parhaan tuloksen saa uudesta raa’asta puutavarasta. Jos käsittelyn jälkeen pinnoilla ilmenee nk. suolapäästöjä, voi ne poistaa kevyellä vesihuuhtelulla.

Riittoisuus: Sahapinta 4-5 m2/l. Höyläpinta 8-10 m2/l

Ohje 2:

1 kg rautasulfaattia liuotetaan 20 litraan kuumaa vettä ja sivellään käsiteltäville pinnoille.

Rautasulfaattivesi sivellään puupinnoille suurella siveltimellä. Muutamien viikkojen kuluttua puun sävy alkaa muuttua harmaaksi – mitä voimakkaampi liuos, sitä tummemmaksi. Kertakäsittely riittää.

20 litraa rautasulfaattiliuosta riittää n. 50 neliömetrille käsiteltävästä alustasta riippuen.

Liuokseen voi lisätä hopeanharmaata vesipetsiä (esim Herdin nro 77, hopeanharmaa), jotta helpommin näkee mitkä pinnat on käsitelty. Rautasulfaattiliuos on itsessään väritöntä, ja harmaantuminen tapahtuu viiveellä. Hopeanharmaa petsi tekee pinnasta heti harmaan, mutta sen antama pikaharmaus kuluu pian pois.